Linkedin platformunda reklam vererek işletme amaçlarınıza kısa sürede ulaşabilirsiniz. Linkedin reklam nasıl verilir eğer merak ediyorsanız, öncelikle Linkedin reklam modellerini ve bu reklam türlerinin amaçlarını incelemelisiniz. Daha sonra Linkedin reklam verme adımları ve ücretlendirme politikalarını inceleyebilirsiniz.
Her türlü işin internet üzerinden yapıldığı son günlerde, reklam verenler için bolca fırsatlar bulunmaktadır. Her gün binlerce web sitesinin milyonlarca tıklanma aldığını düşününce, internet ortamında reklam vermek oldukça mantıklı bir strateji olarak görülmektedir. Linkedin de reklam verebileceğiniz web sitelerinden birisidir. Hem Türkiye’deki, hem de yurtdışındaki milyonlarca kullanıcısı ile Linkedin, günümüzün en büyük iş odaklı olan sosyal ağlarının arasında yer alıyor. Eğer siz de Linkedin’de reklam vermek istiyorsanız ve aklınızda “Linkedin reklam nasıl verilir?” sorusu varsa, bu yazımız size oldukça yardımcı olacak.
Linkedin Nedir?
Günümüzde onlarca sosyal medya ağı mevcuttur ve tabi ki belli özellikleri ile hepsi farklı alanlarda öne çıkıyor. Linkedin de bu sosyal ağlardan birisidir. Ancak, Linkedin’i diğerlerinden ayıran, kullanıcılarının diğer platformlardaki gibi içerik üreterek değil profesyonel yaşamları ile öne çıkmalarıdır. Yani Linkedin’de gezdiğiniz yerlerden, yaptığınız kahvaltıların fotoğrafından ziyade, eğitim ve meslek hayatınızdaki başarılarınızı paylaşarak öne çıkarsınız. Ayrıca, platformun en önemli özelliklerinden birisi, kullanıcıların şirketlerle bağlantı kurmasını ve iş/çalışan bulmasını sağlayabilmesidir.
Reklam veren gözünden bakıldığında, Linkedin size birçok fırsat sunabilir. Reklamınızı gören kullanıcıların arasında diğer şirketlerdeki önemli pozisyonlardaki kişiler de olabileceğinden, satış ve bilinirlik açısından size önemli faydaları olacaktır. Linkedin reklam nasıl verilir, hala merak ediyorsanız okumaya devam etmelisiniz.
Linkedin Reklam Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Diğer tüm reklam kampanyalarında olduğu gibi, Linkedin’de de reklam vermeden önce reklamınızın amacını ve hedef kitlesini belirlemeniz gerekir. Amaç ve hedef kitle belirlemeden verilen bir reklam potansiyelinden çok daha az başarıya ulaşır. Bu nedenle, reklam vermeden önce, reklamınızı hangi amaçla oluşturacağınızı belirlemelisiniz.
Örneğin, marka bilinirliğiniz arttırmak, ürün satışı yapmak veya iş ilanınızı duyurmak gibi amaçlarla reklam oluşturabilirsiniz. Buna bağlı olarak da reklamınızın hedef kitlesini kullanıcıların ilgi alanlarını, eğitim gördüğü kuruluşları, çalışma durumlarını ve diğer değişkenleri göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz. Daha basit açıklamak gerekirse, bir iş ilanı reklamını, şirketinize yakın konumda ikamet eden ve iş arayan kullanıcılara sunmak, rastgele kullanıcılara sunmaktan daha doğru olacağından, yola amacınızı ve hedef kitlenizi belirleyerek çıkmalısınız.
Linkedin Reklam Modelleri
Linkedin reklam nasıl verilir konusunun en önemli noktası, reklam modellerini benimsemektir. Reklamınızın amacını ve hedef kitlesini belirledikten sonra, bu amaca en iyi hizmet edecek reklam modelini seçmelisiniz. Linkedin reklam modelleri reklamınızın en doğru kitleye ulaşıp etkili olması için optimize edilmiştir. Reklam verirken kullanabileceğiniz 8 Linkedin reklam modeli mevcuttur;
- Sponsorlu İçerik Reklamları: Fotoğraf, video, etkinlik veya kaydırmalı fotoğraf formatında hazırlayabileceğiniz reklamlardır. Amacınıza en iyi şekilde hizmet edecek formatı seçerek hazırlayacağınız bir reklam ile oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Sponsorlu Inmail Reklamları: Linkedin üzerindeki Inmail sistemini kullanarak oluşturabileceğiniz reklamlardır. Reklamınızı kullanıcıların gelen kutusundaki bir mail formatında hazırlamanızı gerektirir.
- Metin Reklamları: Kısa bir metin ve bir görselden oluşan basit reklamlardır.
- Takipçi Reklamları: Profilinizin takipçi sayısını yükseltmek için tercih edebileceğiniz bir reklam modelidir.
- İş İlanı Reklamları: İş ilanı veren şirketlerin kullandığı kısa reklamlardır.
- İçerik Reklamları: Profilinizde paylaştığınız veya yeni hazırladığınız bir içeriği profilinizde üstte tutarak reklam yapmanızı sağlayan reklam modelidir.
- Potansiyel Müşteri Oluşturma Formları: İşletmeniz için potansiyel müşterileri oluşturan formdur.
- Spotlight Reklamları: Reklam verenin şirket sayfasına veya belirli bir açılış sayfasına yönlendiren bir LinkedIn üyesine hitap etmek için tasarlanmıştır.
Reklam modellerinin hangi amaçlara daha uygun olacağını öğrenmek ve Linkedin reklam modelleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Linkedin reklamları yazımızı inceleyebilirsiniz.
Linkedin Nasıl Reklam Verilir?
Amacımızı ve hedef kitlemizi belirleyip reklamımızı hangi reklam modeli ile yayımlayacağımızı belirledik. Peki Linkedin reklam nasıl verilir? Aşağıdaki basit adımları takip ederek Linkedin reklamınızı oluşturup yayımlayabilirsiniz.
- Linkedin’de reklam verebilmek için, öncelikle bir işletme profilinizin olması gerekir. Eğer zaten yoksa, bir işletme profili oluşturarak başlamalısınız.
- Oluşturduğunuz işletme hesabı ile Campaign Manager (Kampanya/Reklam Yöneticisi) kısmına giriş yaparak devam etmelisiniz. Giriş yaparken, hesap adınızı, kullandığınız para birimini ve isteğe bağlı olarak Linkedin profilinizin URL’sini girmeniz gerekir.
- Daha önce belirlediğiniz reklam amacınız bu adımda size sorulur. Farkındalık, Değerlendirme ve Dönüşümler başlıklarının altında verilen reklam amaçlarından, daha önce belirlediğiniz amacınıza en uygun olanı seçmeniz gerekir.
- Reklamınızın hedeflemesini yapmak için önünüze gelecek formu, daha önce belirlediğiniz hedef kitleyi göz önünde bulundurarak doldurmalısınız. Formda hedef kitlenizin konumu, kullandığı dil, ilgi alanları, çalıştığı sektör gibi bilgileri ekleyebilirsiniz.
- Hedef kitlenizi de oluşturduktan sonra yukarıda bahsedilen reklam modellerinden birisini seçmelisiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, reklam modeli seçiminiz, reklamınızın başarısını etkileyeceğinden, hedef kitlenize gerçekten uygun olduğunu düşündüğünüz modeli seçmeniz daha etkili olacaktır.
- Reklam modelini de seçtiğinize göre artık oluşturduğunuz reklamın bütçesini belirlemelisiniz. Bu adımı daha detaylı olarak aşağıda açıkladık.
- Reklamınızın başarısını takip etmek için isterseniz dönüşüm takibi oluşturabilirsiniz. Dönüşüm takibi, Insight Tag uygulamasını kullanarak kullanıcıların reklamınızla etkileşime geçme oranını ve reklam hakkındaki diğer analizleri görüntülemenizi sağlar. Gelecekte vereceğiniz reklamlar için bu bilgiler işinize yarayabilir.
- Son olarak, oluşturduğunuz reklamın ön izlemesine bakarak reklam üzerinde son dokunuşları yapabilirsiniz. Örneğin yazdığınız metin gözünüze uzun göründüyse, veya seçtiğiniz görsel düşündüğünüz kadar iyi durmadıysa, bu adım oldukça işinize yarayacak.
Linkedin Reklam Ücretleri
Linkedin reklam verirken yapmanız gereken şeylerden birisi reklamınızın bütçesini belirlemek. Bu noktada, Linkedin size iki seçenek sunar: gösterim başına ücretlendirme ve tıklama başına ücretlendirme.
Gösterim başına ücretlendirme seçeneğini seçtiğinizde, reklamınızı gören her 1000 kullanıcı için belirlediğiniz miktarda ödeme yapmanız gerekir. Web sitenizin veya profilinizin tıklanmasını arttırmaktansa, marka bilinirliğini arttırmak gibi bir amaçla reklam veriyorsanız, gösterim başına ücretlendirmeyi seçmeniz daha uygun olacaktır.
Tıklama başına ücretlendirmede ise, reklamınızdaki linke tıklayacak her kullanıcı için belirlediğiniz miktarda ödeme yapmanız gerekir. Bu özellik kötüye kullanılabileceğinden, günlük ödeyebileceğiniz maksimum ücreti belirleyebilirsiniz. Yani örneğin, tıklama başına 2.00$ ücret belirleyip, günlük bütçenizi 200$ olarak belirlediğinizde, 100 tıklamadan sonra reklamınız diğer güne kadar kullanıcılara gösterilmez.